Verborgen Pareltjes

Verborgen Pareltjes

Degenen die mij kennen weten dat ik van koken hou en graag op zoek ga naar nieuwe winkeltjes, restaurants, markten etc… Ik bewaar alle informatie hierover in een foldertje op mijn computer, op Pinterest en in een mapje voor mijn gasten. Een week geleden was er weer een gelegenheid om met gasten uit Nederland en goede vrienden een nieuw stukje van Kuala Lumpur te gaan ontdekken.  Goed voorbereid en gewapend met een kaart* en aanwijzingen gingen we op pad en spraken we af: ‘ over het rode bruggetje links, via de trap, onder de was door en dan we zien we elkaar boven bij ….de  Concubine’ ….. (Lot 2-Jalan Panggong). De verrassing was groot – wat een prachtig stukje China Town is dit geworden. 

We dronken hier ons aperitief, genoten van de spontane levende muziek en bogen ons over de aanwijzingen voor de volgende stop. Voor een ‘Malay inspired fusion dinner ‘ gingen wij op zoek naar een verlaten Chinees hotel  uit 1969 of eigenlijk een ‘brothel’ – het thema van vanavond maakt ons nieuwsgierig en hongerig naar meer. Tussen de afgebladderde muren en originele mozaiek tegeltjes staat een lange tafel voor ons klaar en worden wij welkom geheten in nostalgische sfeer bij Chocha, dat is Hakka voor ‘zit en drink’. Dat doen we graag en niet lang daarna staat de tafel vol met lekkere gerechten om met elkaar te delen. Natuurlijk maken we foto’s – want een gerecht moet niet alleen goed smaken, het oog wil ook wat – en dat is hier heel goed voor elkaar en mag dus ook gedeeld worden. Wat een feestje! Omdat we niet alles van de kaart kunnen nemen, omdat het hier zo geweldig is en omdat de toetjes op waren (het zat vol die avond) besluiten we unaniem dat we hier nog eens terug willen komen. Toch nog hongerig naar meer vragen we ons af waar de trap naar toe gaat in het midden van het gebouw. En  ‘gotcha’ daar is ons volgende pareltje….een hidden bar** verborgen in het groen met de naam ‘Botak’ – wat ‘kaal’ betekent, - minimalistisch met een jus van sfeer en couleur locale.

Op weg naar het bordeel, in Petaling Street, had een van ons al een verdacht uitziend retro speelgoed winkeltje gezien. We besluiten om eens te gaan onderzoeken wat voor spelletjes er gespeeld worden achter de deuren van het winkeltje op nummer 150. Achter de deur vinden we nog een paar houten deuren en vaag ontwaren wij gezellige ‘zitjes voor twee ‘achter kralen gordijnen. Omdat hier alle speelse plekjes bezet zijn, lopen we door om via een derde deur beloond te worden met een Heuze hidden bar, waar we zowaar nog een tafeltje kunnen bemachtigen. Uit een schoolschriftje  kiezen we exotische cocktails die veelal Maleisische ingredienten bevatten zoals pandan, assam boi, calamansi of gula Melaka.  We krijgen de smaak te pakken en omdat onze tafel besproken blijkt te zijn (reserveren kan hier en lijkt een goed idée) wordt het tijd om na een drankje weer verder op onderzoek uit te gaan. 
Onze reis leidt naar de Travel Hub en via een wenteltrap vinden we op de derde verdieping the Attic Bar. Hier nemen we voornamelijk leuke foto’s en genieten we even van het uitzicht. Tot nu toe hebben de aanwijzingen ons goed geholpen, maar hoe later op de avond, hoe moeilijker het wordt om de sleutel te vinden. Tegenover de tekening van de twee vogels in 5 Jalan Balai Polis lijkt Barzhen te zijn verdwenen en ook de kleine rode deur die toegang geeft tot de Berlin KL is goed verstopt. Gek want Nick en Simon zijn er onlangs nog geweest :  https://www.avrotros.nl/thedream/gemist/detail/item/nick-simon-the-dream-08-09-2019/

Maar de wandeling doet ons goed en aan de overkant van de straat brand nog ligt merkt ons Brabants gezelschap scherp op. Een van ons kan nog net de voet tussen de deur zetten en voor we het ons realiseren zijn we in de Tatoe shop van Shuang Xi. Schoenen uit en zoek een plaats op een kussen, een schoolbank of  achter de naaimachine. We moeten bekennen dat het voor ons allen lang geleden is dat we in de schoolbanken zaten, maar niemand lijkt daar vreemd van op te kijken en wij doen net alsof we regelmatig een dubbele shot bestellen in een tatoe shop.  Hier kan je overigens kiezen tussen alcohol vrij – een enkele of een dubbele shot. Even bijkomen kan dus voordat we vertrekken naar wat duidelijk onze laatste parel zal zijn; ‘The Deceased’ alwaar een man in rolstoel ons zal op wachten.  De blauwe deur naast het ‘Mingle Café’ geeft toegang tot de voormalige Apotheek, maar het wordt al snel duidelijk dat hier een en ander is mis gegaan. We onderdrukken wat gilletjes en nemen plaats op het dakterras naast het geraamte. Nou jongens, omdat dit het laatste drankje is gaan we los……met gratis advies: ‘forget the past, worry not the future , drink this and let fate decide…
We drinken op een geweldige avond met vrienden en dat we nog maar veel pareltjes mogen blijven ontdekken samen in goede gezondheid!

Proost en groeten van Karin Brakel (Karin@verborgenpareltjes)

  • * Zie www.klraw.com voor verkoop adressen van de ‘Hidden Gems of Kuala Lumpur’ kaart
  • **Speakeasy of hidden bars kenmerken zich door locaties die lastig zijn te vinden en stammen uit de tijd dat drank verboden was – en wat verboden is, kan juist zo spannend zijn!


Comments