Nationale Herdenking 4 mei 2020



“Vrijheid is een recht, maar niet onder alle omstandigheden een vanzelfsprekendheid”

Tekst: Merel Nahuijsen

Dat vrijheid niet altijd vanzelfsprekend is, hebben wij hier in Maleisië tijdens de COVID-19 crisis in zekere zin kunnen ondervinden. Na een aantal weken waarin dalgona koffies, homeschooling en #stayathome uitdagingen op Facebook meer regel dan uitzondering waren, werd op 4 mei de geldende MCO ‘conditioneel’ verklaard. Een expansie van de ruimte om ons heen, waarna tevens de vraag rees of de nieuwe maatregel de economie dan wel ons aller gezondheid diende.

Nationale herdenking

Op 4 mei werd ook 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog binnen de NLV in Maleisië voor het eerst een korte digitale herdenking gehouden. Een herdenking waarbij slachtoffers herdacht worden, burgers zowel als militairen, die zijn omgekomen of vermoord, sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.
Niet alleen gevallenen in Europa worden herdacht, maar ook in het voormalig Nederlands-Indië, alsmede elders ter wereld. Ook worden militairen herdacht, die zijn omgekomen na de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

De NLV-bijeenkomst

In de bijeenkomst op 4mei, die via Zoom werd gehouden, werd via een schermdeling het taptoe signaal getoond. Dit werd gespeeld door Thom Benninga. Thom speelde dit overigens live in 2019, tijdens de herdenking bij de residentie van de toenmalige ambassadeur.


Hierna namen Maaike Rutgers en Rob van As het woord. Maaike deelde met ons wat herdenken voor haar betekent en hoe belangrijk het is vragen te blijven stellen. Vragen, die ons moeten helpen met het voorkomen van nog meer oorlog. Ook moeten wij dankbaar zijn en blijven, voor de vrede waarin wij op dit moment leven.


Herdenken is ook een vorm van solidariteit, van verbondenheid, van dankbaarheid voor de vrede en de veiligheid waarin wij nu leven”.
Rob vertelde vervolgens over de slachtoffers die de oorlog in het voormalig Nederlands-Indië maakte en elders in Zuidoost-Azië. Ook sprak hij over zijn ervaringen uit de tijd dat hij in 1982 deel uitmaakte van de UNIFIL peace keeping troepen in Libanon.


Vervolgens werd twee minuten stilte gehouden. Tot slot konden wij via een gedeeld scherm zien hoe de Nederlandse driekleur op het schoolplein van MKIS werd gehesen, van halfstok naar de top. Hiermee werd de bijeenkomst afgesloten.


Comments