Festivals in Maleisie

Tekst: Merel Nahuijsen
Foto’s: Pixabay


Maleisië, een kleurrijke caleidoscoop van intrigerende culturen en rassen. Elk met zijn eigen unieke gewoonten, eten, religie en feesten. Indiase, Maleisische en Chinese inwoners van zowel het schiereiland als Sabah en Sarawak hebben allemaal hun eigen festivals. 


In deze eerste NLV Nieuwsbrief van 2021 nemen we je mee op reis door de festivals van Maleisië!


Thaipusam 


Dit jaar viel Thaipusam op 28 januari. Januari is de tiende maand in de Tamil-kalender (Thais) en Pusam betekent ‘wanneer de ster op zijn helderst is’. Thaipusam is een Tamil-festival voor hindoes van alle kasten en culturen, ter ere van Lord Murugan, de hindoeïstische god van de oorlog. Het festival van Thaipusam werd pas in de 19e eeuw naar Maleisië gebracht, toen Indiase immigranten begonnen te werken op de Maleisische rubberplantages en in overheidsgebouwen. Thaipusam werd voor het eerst gevierd in de Batu Caves in 1888. 



Vóór de festivaldag zelf vindt er een wagenprocessie plaats in de vroege ochtend, die begint bij de Sri Maha Mariamman-tempel in Jalan Tun HS Lee in KL. Een verzilverde wagen met daarop een standbeeld van Lord Murugan wordt helemaal naar Batu Caves gebracht. Degenen die Thaipusam vieren, dragen gele kleding en dragen potten met melk op hun hoofd, ter ere van Lord Murugan. Anderen dragen kavadi's op hun schouders. Dit zijn zware frames met lange kettingen met haken, die in de ruggen van de dragers worden geschoven. Au. De toegewijden zeggen dat ze geen pijn voelen vanwege de trance waarin ze zich bevinden. Dit festival is een nationale feestdag in Johor, Kuala Lumpur, Negeri Sembilan, Penang, Perak, Putrajaya en Selangor. 


Chinees Nieuwjaar 


Chinees Nieuwjaar begint op de nieuwe maan en valt dit jaar op 12 en 13 februari. Het wordt in China gewoonlijk ‘Lentefestival’ genoemd en markeert het einde van de winter en het begin van het lenteseizoen. We gaan het jaar van de Os in. 



Yee Sang

"Lo hei, lo hei!" Dit betekent zo iets als ‘hoog stijgen’. Als je ooit Chinees Nieuwjaar in Maleisië hebt meegemaakt, dan weet je dat het schreeuwen van "Lo hei" gepaard gaat met het gooien van een rauwe vissalade hoog in de lucht met je eetstokjes. Het is geweldig om met kinderen te doen! Zo leuk om met eten te strooien, zonder dat mensen naar je staren ... Mensen eten de traditionele yee sang omdat het geluk brengt voor het nieuwe jaar. 


Hari Raya Aidilfitri 


Aidilfitri is een religieuze feestdag die wereldwijd door moslims wordt gevierd. Het markeert het einde van het vasten van zonsopgang tot zonsondergang van Ramadhan, een maand van spirituele reiniging. Niet alleen wordt er gevast, maar ook mag er niet worden gedronken, gerookt en je mag geen seksuele relaties hebben.

Net voor Hari Raya Aidilfitri kopen gezinnen nieuwe kleren, lekker eten en versieren ze hun huizen met groen, geel en goud. Met de nieuwe maan die op de avond van de laatste dag van de Ramadan verschijnt, komt er een einde aan de vastenperiode. 




Feesten en Balik Kampung 


Op de eerste dagen van Aidilfitri nodigen mensen normaal gesproken de naaste familie uit. Na Hari Raya organiseren families feesten om andere gasten uit te nodigen. Dit is ook het moment waarop moslims die in de grote steden wonen, ‘Balik Kampung’ gaan, om vrienden en familie te bezoeken. 


Hari Raya Aidilfitri valt op 13 en 14 mei. 


Wesak 


Boeddhisten in Maleisië vieren Boeddha's geboorte, verlichting en dood op Wesak. Het wordt ook wel de geboortedag van Boeddha genoemd. Wesak wordt gevierd op de zondag die in mei het dichtst bij de volle maan ligt. Sommige tempels geven vlaggen van Boeddha weg, die mensen thuis kunnen ophangen. In Georgetown, Penang, gaan boeddhisten naar het gebouw van de Malaysian Buddhist Association om een ​​standbeeld van Boeddha te wassen. Ze geloven dat dit ritueel hun ziel zal reinigen en zuiveren. Pas in 1950, tijdens een boeddhistische conferentie in Sri Lanka, formaliseerden de aanwezigen de viering van Hari Wesak. Dus je zou deze viering kunnen zeggen dat deze viering erg recent is, vergeleken met veel andere festivals in Maleisië. 


Dit jaar wordt Hari Wesak gevierd op 26 mei. 





Het Oogstfeest 


Het Oogstfeest of Harvest Festival is nauw verbonden met de rijstteelt en wordt gevierd in Sabah en Labuan. Het staat algemeen bekend als Pesta Ka'amatan. Boeren en gezinnen danken de geesten en goden voor de oogst. Ze bidden ook dat de goden hen het volgende jaar met meer oogst zullen zegenen. Het is een tijd om vergeving te zoeken en een kans om vriendschappen te versterken. Een belangrijke ceremonie is de Magavau. Het werd vroeger op de rijstvelden gespeeld op de eerste volle maan na de oogst, om de Rice Spirit uit te nodigen. Het Harvest Festival gaat vaak gepaard met een karaokewedstrijd (de Sugandoi). 


Het festival valt op 30 en 31 mei. 




Hari Gawai 


Dit festival wordt elk jaar op 1 en 2 juni in Sarawak gevierd. Het is zowel een religieuze als een sociale gebeurtenis. Dit festival markeert het einde van het oogstseizoen, maar ook de start van een nieuw landbouwseizoen. Veel lokale bewoners keren terug naar hun dorp voor de festiviteiten. Normaal gesproken, een maand voor Hari Gawai, maakt de lokale bevolking rijstwijn of tuak. Het zal geen verrassing zijn dat de Gawai-viering gepaard gaat met veel zang, dans en drinken ... 


Deepavali 


Deepavali (of Diwali) is een woord uit het Sanskriet dat ‘rijen verlichte lampen’ betekent. Bekend onder hindoes als het Festival of Lights, betekent Deepavali de overwinning van het licht op de duisternis en de overwinning van het goede op het kwade. De voorbereidingen voor het festival duren doorgaans vijf dagen. 


Brickfields 


Met kleurrijk textiel, bloemenslingers, kolams en mehendi-versieringen voor handen en voeten, is Deepavali een zeer kleurrijk festival. Een geweldige plek om te bezoeken tijdens Deepavali is Brickfields. 




Gebroken rijst en olielampen 


In de weken voor Deepavali bereiden mensen zich voor door hun huis schoon te maken en te versieren met olielampjes en kolams. Dit zijn prachtige rijstdecoraties op de vloer met gebroken stukjes kleurrijke rijst. Leuk voor kinderen om te doen! Mensen wonen ook ceremonies bij ter ere van Lakshmi, de godin van welvaart en rijkdom. Ze steken vuurwerk af en hebben familiefeesten. 


Deepavali valt dit jaar op 4 november. 


Kerstmis


Kerstmis is een viering ter ere van de geboorte van Jezus, zoon van God. God stuurde zijn zoon naar de wereld om zijn liefde voor de mensheid te tonen, en het bracht grote vreugde in de wereld. Het is een tijd om vreugde te verspreiden, om hoop en kracht te vernieuwen. Gezinnen komen samen voor feesten rond een verlichte kerstboom thuis en de ‘Kerstman’ deelt cadeautjes uit aan iedereen. De feesten gaan vaak gepaard met voedsel zoals kalkoen en ham. 



We weten nog niet hoe 2021 eruit gaat zien. De wereld vecht nog steeds tegen Covid-19. Zullen we weer feest kunnen vieren zoals we vroeger gewend waren? Kunnen we onze dierbaren in het buitenland weer zien en bij elkaar zijn? Geniet van de festivals in Maleisië en pas op jezelf!



Comments