StageInCoronaTijd

 

#StageInCoronaTijd


Stage in Coronatijd: student Ilona aan het woord


Naast de ongeveer 100 studenten die de MDBC (Malaysian Dutch Business  Council) jaarlijks plaatst, verzorgt het ‘student internship program’ van de MDBC ook nog eens 30 stageplekken in KL. De een voor een afstudeeropdracht, de ander voor een onderzoeksstage, maar ze zijn ook allemaal hier om Maleisië te leren kennen en mooie reisjes te maken. 


Maleisië gaat op slot

In maart 2020 veranderde de wereld en zo ook het stage programma. De studenten die hier zaten aan het begin van het jaar werden terug geroepen door de opleiding of kozen toch al snel zelf om op huis aan te gaan met de laatste reguliere vluchten vanuit KL naar Europa. Maleisië ging op slot en er was hier weinig te zoeken.


Toch stage lopen in KL

In oktober ’20 kwamen er toch vier studenten deze kant op. Ik praat met Ilona Roelfsema, 21 jaar, studente HBO Technische Bedrijfskunde, over haar onderzoeksstage bij Besi en haar tijd in Maleisië. Ilona is alweer bijna twee weken in Nederland als ik haar spreek. Ze landde op Schiphol toen Nederland in de ban was van het ijs en stond die middag dan ook direct op de schaats. Van plus 30 naar min 10, dat is pas thuiskomen!


Luchten bij een raampje

De stage in Maleisië begon eigenlijk met een quarantaine van twee weken. Niet in haar eentje, want partner Dion, ook student Technisch bedrijfskunde uit Groningen en ook stagaire bij Besi, mocht bij haar blijven. Dat was fijn maar toch ook een pittige periode met slechts 1 hoogtepunt: er was een raampje in de hotelkamer dat open kon. Dat kon in het hotel van Jelmer en Freek, de andere twee Technische Bedrijfskunde studenten uit Groningen die stage liepen bij Dutch Lady niet!


Online vanuit Nederland

De stage begon met een achterstand want de inwerkperiode in september moest online vanuit Nederland gebeuren. Niet de beste start. Als ik aan Ilona vraag welk cijfer ze aan haar stage wil geven moet ze even nadenken. Henk-Jan van Besi leest natuurlijk ook mee... Een 8, besluit ze dan.  Ze loopt tegen veel dingen aan die de stage niet makkelijk maakten zoals een taalbarrière en een andere cultuur. Dit maakt communicatie toch vaak ingewikkeld. Daar staat tegenover dat ze ontzettend veel geleerd heeft en daardoor de stage erg positief beoordeeld. Besi bedankt!


Maleisië verkennen

In december is er dan toch de mogelijkheid om te reizen binnen Maleisië. Daar maakt Ilona gretig gebruik van en ze gaat achtereenvolgens naar de Cameron en Genting Highlands, doet een weekendje Melaka, gaat vijf dagen naar Langkawi en viert Oud en Nieuw in Penang.  Een trip naar de eilanden in het oosten van het land lukt niet meer, maar daar komt ze zeker weten voor terug.


Want hoe je het ook went of keert, Ilona zou deze periode zo weer over doen. Veel geleerd, snel vrienden gemaakt, uitbundig de keuken van Maleisië ontdekt, KL leren kennen als een veelzijdige stad en al met al een bijzondere ervaring rijker. 


Het stageverslag is afgerond en opgestuurd. Op naar de volgende uitdaging, succes!


Door

Caren Benninga

Comments