Haring

 Eet haring bovenal! 


"En is er ook haring?" Als we het in de aanloop naar de Oranjeborrel hadden over welke Hollandse snacks er zouden zijn dan volgde deze vraag altijd. De een wordt onpasselijk van de geur, de ander zet met gemak 4 haringen weg en durft dan nog te twijfelen over vijfde. Een ding is zeker: Hollandser dan een Hollandse Nieuwe kan het niet. Of valt dat tegen? 


Traditiegetrouw start het Hollandse Nieuwe seizoen met de veilig van het eerste vaatje. Dit jaar zal de veilig op 15 juni zijn. Overigens werd er vorig jaar voor het eerst in 35 jaar geen eerste vaatje geveild. Vanwege de coronamaatregelen kon de veiling niet doorgaan en werd de eerste Hollandse Nieuwe aan zorgpersoneel aangeboden om hen te bedanken voor hun inzet. 


De veilig van het eerste vaatje is natuurlijk een bijzondere aangelegenheid, want de Hollandse haringvaart is al zo'n duizend jaar oud. Een mooi oeroud haringschip komt de haven in gevaren en met veel bombarie wordt het vaatje overgedragen aan de veilingmeester. Dit alles komt voort uit een eeuwenoude traditie, maar het is een toneelstuk. De Hollandse Nieuwe komt namelijk gewoon met de auto vanuit Noorwegen. Lekker Hollands dus... 


De meeste Nederlanders zijn gek op haring. Het schijnt zelfs zo te zijn dat er vaak pakketjes met slechts één haring naar verzorgingstehuizen worden gebracht. Waarom? Het komt niet zelden voor dat een stervende als laatste wens heeft om nog een keer een zoute haring te eten. Wij vinden het dus heerlijk, maar in het buitenland denken mensen hier anders over. Als er op Schiphol een blaadje met haring wordt aangeboden aan buitenlanders loopt het gros eraan voorbij. Veel vieze gezichten en als er dan al iemand durft te proeven, krijg je dit: "I thought it was cooked, I've got to throw this out now." Gelukkig zijn er ook positieve reacties, kijk maar:




Haring. Misschien minder Nederlands dan we denken of doen voorkomen. Misschien niet aan iedereen besteed, maar onthoud vooral: 


Text

Description automatically generated


Comments