Vereniging Nederland-Maleisië
In Maleisië heb je de Nederlandse Vereniging Maleisië (NLV) voor de Nederlanders in Maleisië. In Nederland heb je de Vereniging Nederland-Maleisië (VNM) voor Nederlanders die in Maleisië geïnteresseerd zijn. Hoewel ze zich dat niet altijd voluit bewust zijn, zijn het natuurlijk toch verenigingen aan de uiteinden van hetzelfde spectrum.
Doelstelling
De Vereniging Nederland-Maleisië (VNM) is een plek waar mensen met heel verschillende achtergronden elkaar treffen op basis van een gedeelde interesse in Maleisië. Sommigen zijn in het land geïnteresseerd vanwege de gemeenschappelijke geschiedenis, anderen omdat ze er voor hun werk komen of op vakantie geweest zijn. De vereniging is zeker ook een plek waar mensen die in het land gewoond of gewerkt hebben, elkaar kunnen ontmoeten. Ook familieleden van mensen die in Maleisië wonen, behoren tot de leden. De vereniging probeert in alle geval een brug(getje) te slaan tussen beide landen.
Ontstaan VNM
Nederland kent niet zo veel 'landenverenigingen', het is dus bijzonder dat er voor Maleisië eentje is. Aanleiding voor de oprichting vormden contacten die enkele personen hadden met Dennis De Witt, een Maleisiër met verre Nederlandse roots die bezig was zijn Malaysian Dutch Descendants Project op te zetten. In 2005 werden die contacten aan Nederlandse zijde geïnstitutionaliseerd in de VNM, die zich ten doel stelde om Maleisië in Nederland meer bekendheid te geven. Het ledental ligt rond de 65.
Activiteiten
Vier of vijf keer per jaar worden lezingen georganiseerd. Deze hebben een zeer verschillend karakter. Ze variëren van een (voorgenomen) tentoonstelling over de Nederlandse geschiedenis in Malakka tot een lezing van een (oud)ambassadeur in Maleisië die over haar of zijn werk vertelt. En van onderzoek naar bevordering van biodiversiteit op palmolieplantages tot de activiteiten van de Malaysian Dutch Business Council in Maleisië. Alles wat zich tussen beide landen afspeelt kan aan de orde komen. In beginsel wordt iedere bijeenkomst volgens Nederlands gebruik afgesloten met een gezellige borrel en soms een diner in Aziatische stijl; helaas is dat in de huidige Covid-tijd niet mogelijk: de bijeenkomsten zijn nu online. Hierdoor is het wel ineens mogelijk om er sprekers (Dennis De Witt) en luisteraars uit Maleisië bij te hebben!
Twee maal per jaar verschijnt een uitgebreide nieuwsbrief met een zo mogelijk nog gevarieerder inhoud dan het spectrum van de lezingen al biedt.
5 juni eerstvolgende lezing
Op zaterdag 5 juni om 14.00u (21.00u in Maleisië) zal online de eerstvolgende lezing gegeven worden en wel door Hans van de Bunte die zes jaar in Kuching woonde en daar als projectleider betrokken was bij de bouw van het spraakmakende nieuwe gebouw van het Sarawak Museum.
Leden van de NLV zijn van harte uitgenodigd om mee te kijken en te luisteren (zie informatie op de website van de VNM).
Projectsubsidie
Een bijzondere activiteit van de VNM is het eens in de twee of drie jaar beschikbaar stellen van een projectsubsidie voor een project met zowel een Maleisische als een Nederlandse component. Zo'n subsidie moet bij voorkeur iets blijvends opleveren. De eerste keer werd de subsidie (in december 2019) toegekend aan de Maleisische biologe dr. Wan Jusoh voor het 'digitaliseren' (gedetailleerd fotograferen) van historische collecties Aziatische vuurvliegjes bij Naturalis Biodiversity Center in Leiden zodat die voor onderzoek in Maleisië / Azië beschikbaar kwam.
Samenwerking NLV en VNM
De VNM is, zoals gezegd, een ontmoetingsplaats voor mensen die 'iets' met Maleisië hebben. Van de leden van de NLV staat vast dat ze iets met het land hebben. Als ze zich weer in Nederland vestigen, zijn ze meer dan welkom bij de VNM.
Meer weten of lid worden?, zie www.nederland-maleisie.nl.
Bert Lever,
Voorzitter VNM
Fotobijschrift:
Uitreiking eerste VNM-projectsubsidie op 3 december 2019. V.l.n.r.: dr. Mohd Norhisyam Mohd Yusof (Chargé d'affaires van Maleisië in Nederland), dr. Wan F. A. Jusoh, dr. Bert Lever (voorzitter VNM) en prof. Menno Schilthuizen (Naturalis en VNM-bestuurslid). (Foto Iris van Wijhe).
Comments
Post a Comment