Goede wijn behoeft geen krans


Tekst: Karin Veldhuis

Fotos: Ingrid van Haasterecht

Meer fotos onderaan het artikel 




Donderdag 7 Oktober, de datum stond rood omrand op de kalender. Na maanden van MCO-eentonigheid, waar de ene dag nog meer leek op de dag ervoor dan de dag daarvoor, was het eindelijk weer tijd voor leut en gezelligheid. De NLV had haar eerste activiteit in maanden gepland, en het was er eentje die onze smaakpapillen wel kon bekoren. Een wijnproeverij onder de bezielende leiding van Sommelier Alison Christ.

Het werd al snel duidelijk dat wij niet de enige waren die op weg waren naar gezelligheid (of voor de ‘gelukkigen’ van kantoor naar huis). Gewend als we waren geraakt aan wegen zonder verkeer, was het al snel duidelijk dat die tijden voorbij waren en de meeste aanwezigen een stief Brabants kwartiertje te laat zouden zijn. Maar niet getreurd, de wijn stond gekoeld, de lekkere hapjes klaar en eenmaal compleet kon de pret beginnen.


Onze sommelier van dienst en haar rechterhand schonken ruim in voor onze proefsessie. Om ons nog in het duister te houden over de afkomst van de geschonken wijnen, waren alle wijnen goed verpakt en ontdaan van enige kenmerken die de afkomst zouden verraden. In plaats daarvan werden we tijdens het proeven door een uitvoerige lijst met vragen gevoerd, met als ultieme doel de juiste afkomst en druif te determineren. Dat voor sommige vragen eenvoudige trucs bestaan, was nieuw voor ons. Heeft u ooit geleerd hoe u de ‘acidity’ van een wijn kan beoordelen? Neem aan slok, wals het hemelse vocht door uw mond en geniet van de afdronk. Buig uw hoofd naar uw borst en open uw mond. Begint u te kwijlen als een hondje dat een sappig bot wordt voorgehouden, bingo. Uw wijn is hoog in ‘acidity’ oftewel zuurgraad. En voila, wederom vielen meerdere regio’s en druiven af van de lange lijst aan mogelijkheden.


Of het kwam door ons gebrek aan smaakpapillen, de afleiding van de gezellige gesprekken of de wijn gewoon te lekker was om niet simpelweg gewoon op te drinken, ik laat het in het midden. Feit was wel dat geen van de 30 aanwezigen exact een van de vier juiste wijnen wist te duiden. Land en regio lukte een enkeling, maar of hier gedegen kennis of een goeie gok aan ten grondslag ligt laat ik graag in het midden ;-)


Tegen de klok van 12 zat de wijn in de man (of vrouw) en de wijsheid gelukkig nog niet helemaal in het vat. Het was tijd om op huis aan te gaan. De meeste aanwezigen waren zo verstandig geweest met de Grab te komen en gaan en dat bleek gezien de alcoholcontrole van de politie om de hoek niet geheel onverstandig. Our first ever in 6 jaar KL, hebben we dat toch ook nog eens meegemaakt.


Al met al een zeer geslaagde avond en laten we hopen dat er nog vele succesvolle activiteiten mogen volgen nu we bijna in fase 4 zijn. Fingers crossed.


Heeft u ook interesse in een wijnproeverij in groot of klein gezelschap of wilt u graag een van de heerlijke en kwalitatieve topwijnen kopen, Alison Christ (+6018 236 3952) verzorgt beiden graag.

 














Comments