De complete survival guide voor de Efteling

De complete survival guide voor de Efteling

 

Tekst en foto’s: Merel Nahuijsen

 

“Kijk uit!” Een grote groene draak komt laag zwevend over de boomtoppen aangesuisd. Uit zijn bek blazen rode vlammen en uit zijn oren komt sissend hete stoom. Kinderen gillen en stuiven in paniek alle kanten op. Te laat. De draak ziet alles, zwenkt handig naar links en grijpt in een soepele beweging een klein kindje uit een buggy. De ouders zijn in geen velden of wegen te bekennen. Een kreetje, snel gesmoord. Weg is het. De draak ook.

 

Alleen in sprookjes? Ja. En in de Efteling! Wie daar langer dan 10 jaar niet is geweest, moet zich schamen. Ga nu online en bestel die kaartjes. Nog beter: breng een nacht door in het geweldige hotel van de Efteling en breng niet 1 dag, maar 2 dagen door in het park. Kapot ben je daarna. Maar wat een feest. Waarom? Lees maar!

 

Tips

 

Zoals met elk spannend avontuur, begint ook jouw bezoek aan de Efteling met de voorbereiding. Die is niet alleen het halve werk, maar ook de voorpret van het plezier dat je gaat beleven in het park. Want wat een keuzes zijn er te maken… Gaan we een dagje? Flauwe vraag, natuurlijk niet. Een ei is ook geen ei tenslotte. Ok, 2 dagen Efteling dan. Dat betekent dat we gaan overnachten in de Efteling, hoera! En ja, dat kan. Er zijn tal van mogelijkheden. Eerlijkheid gebiedt mij te vertellen dat de thema kamers van het hotel echt het allerleukste zijn, maar ook het snelst zijn volgeboekt. Wees er dus op tijd bij. Meer info hier!

 

Nog meer tips

 

En dan het park zelf natuurlijk. Als je in het Eftelinghotel overnacht - de beste keuze, omdat je dan het dichtst bij het park zelf zit – zorg er voor op tijd je ontbijtslot te reserveren. De poorten tot de hemel gaan namelijk om 9.30 open. En daar wil je bij zijn! Ook handig: download de Efteling app op je telefoon. Die laat de wachttijden zien in real time bij alle attracties. Ook slim met name als je met een grotere groep gaat: een Whatsapp groep aanmaken. Stel je voor – hoe graag je het misschien zou willen – dat je elkaar kwijtraakt.

 

De beste tips lees je hier

 

Waar te beginnen...? Met al die verschillende attracties, is het lastig kiezen. Wellicht is het goed te weten dat de Efteling is opgedeeld in verschillende ‘rijken’. Zo heb je het Marerijk, het Ruigrijk, Reizenrijk en Anderrijk. Allemaal hebben ze zo hun eigen attracties en bezienswaardigheden.

 

Je kunt natuurlijk als eerste naar Symbolica, de Vliegende Hollander of naar De Baron rennen. Deze laatste twee zijn voornamelijk onder tieners favoriet. Beide attracties kennen wachtrijen van Olympische afmetingen. Het voordeel van vroege entree in het park is dat je het gewone volk dat door de normale hekken naar binnen moet dringen, 15 minuten voor bent. Je kunt dus vooraan staan in De Rijen van Plezier. Als je met oudere kids in de Efteling bent, dan zijn de single rider wachtrijen ideaal. De single riders vullen de lege plaatsen die ontstaan in de voertuigen. Ze zijn bij deze attracties te vinden. Je bent echt supersnel aan de beurt op deze manier.

 

Yours truly is een fan van de Vliegende Hollander, maar ook van het mijns inziens mooiste sprookje van de Efteling: Droomvlucht. En jij dacht dat je niet met je ogen open kan dromen? Ha! Maar het aller- allermooiste blijft toch wel het Sprookjesbos... Of toch de Fata Morgana?

 

Ik ben moe. En nu?

 

Even uitrusten? Ben je gek! Maar goed, mocht je de 40 zijn gepasseerd, dan heb je een excuus. De beste manieren om tot rust te komen in de Efteling:

-        Een tocht per stoomtrein. Er zijn twee haltes waar je op kunt stappen: bij de uitgang van Droomvlucht en bij Station de Oost. Waar je wilt uitstappen bepaal je helemaal zelf.

-        Even languit liggen op het gras van het Herautenplein.

-        Mijn persoonlijke favoriet om te relaxen is mini-restaurant De Meermin, te vinden bij de ingang naar het Ruigrijkplein, bij de game gallery. Heerlijk een haring met uitjes weghappen en wegspoelen met een glas wijn of bier. Of twee. Nix mis mee. Wellicht heb je daarna voldoende moed verzameld om dan ein-de-lijk met je veel stoerdere kids die vreselijk enge Baron in te gaan!? Mij is dat nog niet gelukt.

 

En dan nu snel reserveren…

 

Kinderen van 0 tot en met 3 jaar oud hebben gratis toegang en krummels van vier jaar en ouder betalen dezelfde astronomische bedragen als de papa’s en mama’s. Maar zeg nou zelf, wat is 46 euro nou voor een onvergetelijke dag uit in HET avonturenpark van Nederland? Je kunt hier je reservering maken.

 

Ik wens je veel plezier toe in de Efteling. Let goed op in het Sprookjesbos op de allerkleinsten. Voor je het weet, zijn ze weg…

 

Ben je misschien al een fan, net als ik? Dan kun je hier genieten van de muziek uit de Wereld vol Wonderen die de Efteling heet.

 









 

 

Comments